Recept
4 ägg
1 ½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2-3 msk kakao
Jag blandade även i mjölkfri choklad i bitar
mjölk- och sojafritt margarin att smörja formen med mjölk- och sojafritt ströbröd att bröa formen med
Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj och bröa en rund form, 1,5-2 liter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölblandningen. Rör om så att det blir en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna under duk på galler. Skår den sedan i tre lager.
Det här är en luftig tårtbotten som passar till de flesta tårtor. En enkel sats passar till en rund tårta och dubbel sats passar till en långpanna.
Hallonkompott
2 ½ gelatinblad
300 gram hallon
1 ½ dl strösocker
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Koka hallonen och socker på låg värme i cirka tio minuter. Om du vill kan du smaksätta kompotten med lite vanilj eller citronsaft.
Försiktigt krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kompotten. Låt den stelna i en bunke. Känns kompotten stel i bunken när du ska fylla tårtan är det bara att röra om så att den mjuknar och blir mer lätthanterlig.
Gjorde även denna dagen innan.
3 gelantinblad
2 dl vispbar mjölkfri grädde, ex ”Gogreen visp”
eller
”Luftig Visp”
2 äggulor
½ dl strösocker